Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Karp pieczony

Estetyka potrawy jest równie ważna co sam smak, dlatego polecam półmisek.

Sposób przygotowania: pieczone

Na Boze Narodzenie

Składniki:

karp , 0.7 kg

masło, 5 dag

cytryna, 1 szt.

cebula, 5 dag

sól spożywcza, 2 g

Sposób przygotowania:

Oczyścić karpia z łuski, pokrajać w dzwonka, osolić; niech tak godzinę poleży. Potem osuszyć bibułką z wilgoci. Żaroodporny półmisek wysmarować grubo masłem, ułożyć na nim karpia, wcisnąć w środek sok z całej cytryny, posypać siekaną cebulą, obłożyć kawałkami masła, wlać kilka łyżek smaku z włoszczyzny, przykryć i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na 45 minut, potem wydać z półmiskiem na stół.