Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Pasztet z dziczyznyPiec w 180 stopniach |
Sposób przygotowania: pieczone
na Wielkanoc
ziele angielskie, 3 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
liść bobkowy, 2 szt.
cebula, 5 dag
jajka, 2 dag
czerstwa bułka, 10 dag
zając, 20 dag
słonina, 15 dag
wieprzowina , 50 dag
Mięso wieprzowe i zajęcze podroby opłukać, udusić powoli z przyprawami i słoniną, podlewając małą ilością wody. Miękkie mięso odcedzić, obrać z kości. Bułkę pokrajać i namoczyć w sosie z mięsa, zemleć kilka razy w maszynce przez drobne sito wraz z mięsem i słoniną. Wymieszać masę, dodać sól, pieprz i jaja, masę wyrobić. Rondel wyłożyć plastrami surowej słoniny, do rondla włożyć masę mięsną, ugnieść łyżką; wstawić do miernie gorącego piekarnika i wypiec. Gdy boki lekko zarumienia się, pasztet wyjąć, przestudzić i wyłożyć.