Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Pasztet z dziczyzny

Piec w 180 stopniach

Sposób przygotowania: pieczone

na Wielkanoc

Składniki:

ziele angielskie, 3 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

liść bobkowy, 2 szt.

cebula, 5 dag

jajka, 2 dag

czerstwa bułka, 10 dag

zając, 20 dag

słonina, 15 dag

wieprzowina , 50 dag

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe i zajęcze podroby opłukać, udusić powoli z przyprawami i słoniną, podlewając małą ilością wody. Miękkie mięso odcedzić, obrać z kości. Bułkę pokrajać i namoczyć w sosie z mięsa, zemleć kilka razy w maszynce przez drobne sito wraz z mięsem i słoniną. Wymieszać masę, dodać sól, pieprz i jaja, masę wyrobić. Rondel wyłożyć plastrami surowej słoniny, do rondla włożyć masę mięsną, ugnieść łyżką; wstawić do miernie gorącego piekarnika i wypiec. Gdy boki lekko zarumienia się, pasztet wyjąć, przestudzić i wyłożyć.