Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Dorsz lub karp po grecku

Rybę po grecku można podawać na gorąco lub na zimno.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

ryba, 1.5 dag

olej, 5 dag

seler, 15 dag

marchew, 10 dag

pietruszka, 10 dag

cebula, 2 szt.

koncentrat pomidorowy, 6 dag

liść bobkowy, 3 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

musztarda, 2 dag

ocet, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, odfiletować ze skórą, wyporcjować w poprzek na kawałki szerokości 4 cm, posolić.Rozgrzać olej, filety usmażyć z obu stron, ułożyć na półmisku jeden kawa­łek koło drugiego. Wszystkie warzywa oczyścić, pokrajać w drobną kostkę. Warzywa włożyć na gorący olej pozostały ze smażenia ryb, podsmażyć, dodać sól i przyprawy, skropić wodą i udusić do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodać przecier z pomidorów, przyprawy, ocet i cukier do smaku. Warzywa powinny tylko lekko podpływać sosem. Warzywami obłożyć porcje usmażonej ryby, ostudzić.