Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Dorsz lub karp po greckuRybę po grecku można podawać na gorąco lub na zimno. |
Na Boze Narodzenie
ryba, 1.5 dag
olej, 5 dag
seler, 15 dag
marchew, 10 dag
pietruszka, 10 dag
cebula, 2 szt.
koncentrat pomidorowy, 6 dag
liść bobkowy, 3 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
musztarda, 2 dag
ocet, 1 łyżk.
Rybę sprawić, odfiletować ze skórą, wyporcjować w poprzek na kawałki szerokości 4 cm, posolić.Rozgrzać olej, filety usmażyć z obu stron, ułożyć na półmisku jeden kawałek koło drugiego. Wszystkie warzywa oczyścić, pokrajać w drobną kostkę. Warzywa włożyć na gorący olej pozostały ze smażenia ryb, podsmażyć, dodać sól i przyprawy, skropić wodą i udusić do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodać przecier z pomidorów, przyprawy, ocet i cukier do smaku. Warzywa powinny tylko lekko podpływać sosem. Warzywami obłożyć porcje usmażonej ryby, ostudzić.