Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Jesiotr pieczony na rożnieOsobiście uważam, że z rożna jest najlepszy. |
sól spożywcza, 2 g
Śmietana 18% , 1 szt.
koper, 1 łyżk.
masło, 5 dag
ocet, 1 łyżk.
jesiotr , 1 kg
Kawał oparzonego, oczyszczonego ze skóry i posolonego jesiotra skropić mocno octem i naszpikować masłem z koprem. Niech tak postoi godzinę, potem włożyć na rożen lub przywiązać szpagatem do rożna i piec na mocnym ogniu, polewając początkowo masłem na wpół z octem, a na ostatku kwaśną śmietaną. Gdy się zaczyna rumienić — obsypać mąką. Zrumienić sos, ściekający na patelnię, przecedzić, zagotować, aby trochę śmietana zgęstniała i podać na pieczyste do sałaty ze śmietaną.