Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Grzanki kruche do zup

Nie żałować cukru :)

Składniki:

mąka , 10 dag

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, zagnieść ciasto z jajem do takiej gęstości, aby nie przylepiało się do stolnicy, bardzo starannie wyrobić. Nastawić tłuszcz do smażenia. Ciasto wywałkować grubo (2—3 milimetrów), jak najmniej podsypując mąką. Z ciasta wykrawać malutkie krążki naparstkiem lub małą okrągłą foremką. Zrobić próbę temperatury tłuszczu, na silnie nagrzany tłuszcz włożyć grzanki, gdy się zrumienią, odwrócić je, dosmażyć i wyłożyć łyżką cedzakową kładąc na bibułkę do osaczenia. Grzanki wyłożyć na talerz, posypać cukrem.