Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Jesiotr marynowany

Tak samo można przyrządzić szczupaka.

Składniki:

jesiotr , 1 kg

ocet, 0.5 szkl.

włoszczyzna, 1 szt.

pieprz, 2 szt.

ziele angielskie ziarnka, 2 g

liście laurowe, 3 szt.

majeranek, 2 g

szałwia, 0.5 szkl.

sól spożywcza, 2 g

cebula, 1 kg

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego ze skóry jesiotra nasolić, niech tak poleży około 2 godziny. Tymczasem ugotować lekkiego octu, na pól z wodą, nakrajać różnej włoszczyzny, cebuli, wrzucić pieprz, ziele, bobkowy liść, majeranek, parę listków szałwii. I gdy to się gotuje dobrą godzinę, włożyć pokrajanego w kawałki jesiotra. Gotować, póki nie będzie miękki. Wyjąć, włożyć w gliniany słój polewany. Smak wygotować lepiej, ostudzić i przecedzonym nalać rybę, dolewając na wierzch przegotowanego octu.