Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Jesiotr marynowanyTak samo można przyrządzić szczupaka. |
jesiotr , 1 kg
ocet, 0.5 szkl.
włoszczyzna, 1 szt.
pieprz, 2 szt.
ziele angielskie ziarnka, 2 g
liście laurowe, 3 szt.
majeranek, 2 g
szałwia, 0.5 szkl.
sól spożywcza, 2 g
cebula, 1 kg
Oczyszczonego ze skóry jesiotra nasolić, niech tak poleży około 2 godziny. Tymczasem ugotować lekkiego octu, na pól z wodą, nakrajać różnej włoszczyzny, cebuli, wrzucić pieprz, ziele, bobkowy liść, majeranek, parę listków szałwii. I gdy to się gotuje dobrą godzinę, włożyć pokrajanego w kawałki jesiotra. Gotować, póki nie będzie miękki. Wyjąć, włożyć w gliniany słój polewany. Smak wygotować lepiej, ostudzić i przecedzonym nalać rybę, dolewając na wierzch przegotowanego octu.