Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Szyjka z drobiu nadziewana

Nie ma znaczenia czy skóra będzie z kaczej czy indyczej szyjki.

Składniki:

skóra z kaczej szyi, 1 szt.

smalec gęsi, 50 g

cebula, 5 dag

mąka , 17 dag

sól spożywcza, 2 g

pieprz, 2 g

Sposób przygotowania:

Skórkę dokładnie oczyścić, opłukać. Cebulę posiekać i udusić w gęsim smalcu, dosypać mąkę, sól i pieprz do smaku. Tłustą masę dobrze wyrobić, napełnić nią drobiową szyję, końce zeszyć białą nicią. Ułożyć szyjkę obok pieczonego drobiu, piec w gorącym piekarniku do zrumienienia, polewając początkowo odrobiną wody, a potem sosem powstałym z pieczenia.