Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Śledzić na sałatce z jabłekKażdy kawałek śledzia przybrać krążkiem pomidora lub-marchwi i zielonkawych porów. |
pomidor, 1 szt.
chrzan, 1 łyżecz.
śmietana, 20 dag
jabłko, 25 dag
śledź, 3 szt.
Śledzie opłukać, wyjąć mleczko, odciąć głowę i ogon, wymoczyć. Po kilku godzinach śledzie wyjąć z wody, obrać ze skóry, przepołowić, starannie wybrać ości, złożyć z powrotem w całość, każdego śledzia przekrajać skośnie na 2 części. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce o dużych okach, dodać chrzan, śmietanę i cukier do smaku, wymieszać. Cztery boki prostokątnej szklanej salaterki obłożyć rąbkami wzdłuż przeciętych listków sałaty lub rąbkiem odciętym z listka włoskiej kapusty; sałatę wyłożyć na salaterce, wyrównać, na wierzchu ułożyć śledzie pokrajane w skośne kawałki.