Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Śledzić na sałatce z jabłek

Każdy kawałek śledzia przybrać krążkiem pomidora lub-marchwi i zielonkawych porów.

Składniki:

pomidor, 1 szt.

chrzan, 1 łyżecz.

śmietana, 20 dag

jabłko, 25 dag

śledź, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Śledzie opłukać, wyjąć mleczko, odciąć głowę i ogon, wymoczyć. Po kilku godzinach śledzie wyjąć z wody, obrać ze skóry, przepołowić, starannie wybrać ości, złożyć z powrotem w całość, każdego śledzia przekrajać skośnie na 2 części. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce o dużych okach, dodać chrzan, śmietanę i cukier do smaku, wymieszać. Cztery boki prostokątnej szklanej salaterki obłożyć rąbkami wzdłuż prze­ciętych listków sałaty lub rąbkiem odciętym z listka włoskiej kapusty; sa­łatę wyłożyć na salaterce, wyrównać, na wierzchu ułożyć śledzie pokrajane w skośne kawałki.