Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Perliczka z sosem jałowcowymDla smaku lepiej nie przesadzić z ilością jagód jałowca. |
perlica , 1 szt.
suszone jagody jałowca, 13 szt.
wędzona słonina, 5 dag
masło, 2.5 dag
bulion, 125 ml
sól spożywcza, 2 g
Oczyszczoną i skruszałą perliczkę umyć, osuszyć i nasolić. Przetrzymać godzinę w chłodnym miejscu. Słoninę wędzoną pokrajać na kawałki i naszpikować nią piersi perliczki. Pół łyżki masła wymieszać z tłuczonym jałowcem (8 ziaren), włożyć do środka perliczki. Posmarować z zewnątrz oliwą i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec godzinę, często polewając sosem z pieczenia. Przygotować sos. Mąkę zarumienić z resztą masła, rozprowadzić rosołem. Dodać sos z pieczeni oraz utłuczonych 5 jałowcowych jagód.