Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Perliczka z sosem jałowcowym

Dla smaku lepiej nie przesadzić z ilością jagód jałowca.

Składniki:

perlica , 1 szt.

suszone jagody jałowca, 13 szt.

wędzona słonina, 5 dag

masło, 2.5 dag

bulion, 125 ml

sól spożywcza, 2 g

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną i skruszałą perliczkę umyć, osuszyć i nasolić. Przetrzymać godzinę w chłodnym miejscu. Słoninę wędzoną pokrajać na kawałki i naszpikować nią piersi perliczki. Pół łyżki masła wymieszać z tłuczonym jałowcem (8 ziaren), włożyć do środka perliczki. Posmarować z zewnątrz oliwą i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec godzinę, często polewając sosem z pieczenia. Przygotować sos. Mąkę zarumienić z resztą masła, rozprowadzić rosołem. Dodać sos z pieczeni oraz utłuczonych 5 jałowcowych jagód.