Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Knedle ziemniaczane nadziewane mięsemZamiast gotowanego mięsa można do nadzienia dodać zmieloną kiełbasę (zwyczajną). |
mięso gotowane, 30 dag
bułka , 4 dag
tłuszcz, 3 dag
cebula, 3 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ugotowane ziemniaki, 50 dag
mąka , 20 dag
jajka, 1 szt.
słonina, 4 dag
Sporządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Zemleć bułkę i ugotowane mięso, dodać cebulę, sól i pieprz do smaku. Zagotować wodę z solą. Sporządzić ciasto, nadziać, wyrobić i ugotować knedle, polać słoniną lub masłem. Wydać zaraz po ugotowaniu.