Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem

Zamiast gotowanego mięsa można do nadzienia dodać zmieloną kiełbasę (zwyczajną).

Składniki:

mięso gotowane, 30 dag

bułka , 4 dag

tłuszcz, 3 dag

cebula, 3 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ugotowane ziemniaki, 50 dag

mąka , 20 dag

jajka, 1 szt.

słonina, 4 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Zemleć bułkę i ugotowane mięso, dodać cebulę, sól i pieprz do smaku. Zagotować wodę z solą. Sporządzić ciasto, nadziać, wyrobić i ugotować knedle, polać słoniną lub masłem. Wydać zaraz po ugotowaniu.