Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Parówki w cieście drożdżowym

Hot dogi domowej roboty

Składniki:

parówki, 10 szt.

sól, 1 szczypta

śmietana, 15 dag

żółtka, 2 szt.

masło, 8 dag

mąka , 25 dag

mleko, 0.5 szkl.

cukier, 1 dag

drożdże, 2 dag

Sposób przygotowania:

Zrobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Posiekać mąkę z masłem, włożyć do miski, dodać żółtka, wyrośnięte droż­dże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste; ciasto starannie wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wywałkować dość grubo, podzielić na 20 prostokątnych części długości połowy parówki. Parówki opłukać; każdą parówkę przekrajać na pół w poprzek, zawinąć w ciasto, zlepić oba końce pasztecika. Podzielić arkusz papieru na kawałki długości pasztecików, posmarować tłuszczem, każdy pasztecik zawinąć w papier, kłaść na spód złożeniem, po­stawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku, obrać z papieru, ułożyć.