Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Parówki w cieście drożdżowymHot dogi domowej roboty |
parówki, 10 szt.
sól, 1 szczypta
śmietana, 15 dag
żółtka, 2 szt.
masło, 8 dag
mąka , 25 dag
mleko, 0.5 szkl.
cukier, 1 dag
drożdże, 2 dag
Zrobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Posiekać mąkę z masłem, włożyć do miski, dodać żółtka, wyrośnięte drożdże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste; ciasto starannie wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wywałkować dość grubo, podzielić na 20 prostokątnych części długości połowy parówki. Parówki opłukać; każdą parówkę przekrajać na pół w poprzek, zawinąć w ciasto, zlepić oba końce pasztecika. Podzielić arkusz papieru na kawałki długości pasztecików, posmarować tłuszczem, każdy pasztecik zawinąć w papier, kłaść na spód złożeniem, postawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku, obrać z papieru, ułożyć.