Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Grzanki ze szprotami (lub piklingiem)Rybom odciąć główki i ogon, obrać ze skóry, oczyścić z ości |
śmietana, 2 łyżk.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
szprot , 30 dag
mleko, 1 szkl.
czerstwa bułka, 3 dag
masło, 5 dag
bułka , 10 szt.
Ryby rozetrzeć wraz z bułką namoczoną w mleku i odcisnąć.Do masy dodać sól i pieprz, i tyle śmietany, aby masa dała się łatwo rozsmarować. Kromeczki bułki smarować z obydwóch stron masłem. Grzanki smarować masą ze szprotów z jednej strony, układać na blaszenadzieniem ku górze, skropić masłem, silnie rozgrzać w bardzo gorącym piekarniku. Po wyjęciu natychmiast podawać przybrane tartym serem, krążkami pomidorów lub marchwi i siekaną zieleniną. Podawać jako zakąskę lub jako dodatek do zupy czystej w filiżankach.