Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Grzanki z mózgiemPodawać do zupy lub jako zakąskę. |
bułka tarta , 2 dag
koper, 1 łyżk.
bułka , 10 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
cebula, 2 dag
masło, 6 dag
móżdżek (mózg), 30 dag
Mózg obrać z błon, posiekać. Cebulę drobno pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wymieszać z mózgiem, dodać soli i pieprzu do smaku, surowe jaja i mieszając podsmażyć mózg z jajami. Zrumienić bułeczkę i stopić masło. Bułkę pokrajać na kromki 1,5 cm grubości, posmarować masłem z 2 stron. Jedną powierzchnię nałożyć mózgiem, grzanki ułożyć na blasze, posypać zrumienioną bułeczką i skropić masłem, wstawić do piekarnika, silnie rozgrzać. Po wyjęciu posypać drobno pokrajaną zieleniną.