Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Grzanki z mózgiem

Podawać do zupy lub jako zakąskę.

Składniki:

bułka tarta , 2 dag

koper, 1 łyżk.

bułka , 10 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

cebula, 2 dag

masło, 6 dag

móżdżek (mózg), 30 dag

Sposób przygotowania:

Mózg obrać z błon, posiekać. Cebulę drobno pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wymieszać z móz­giem, dodać soli i pieprzu do smaku, surowe jaja i mieszając podsmażyć mózg z jajami. Zrumienić bułeczkę i stopić masło. Bułkę pokrajać na kromki 1,5 cm grubości, posmarować masłem z 2 stron. Jedną powierzchnię nałożyć mózgiem, grzanki ułożyć na blasze, posypać zrumienioną bułeczką i skropić masłem, wstawić do piekarnika, silnie rozgrzać. Po wyjęciu posypać drobno pokrajaną zieleniną.