Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Uszka z kapustą kiszoną

Podawać do zupy grochowej i kminkowej.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

woda, 2 łyżk.

jajka, 1.5 szt.

mąka , 20 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 9 dag

cebula, 8 dag

kapusta kiszona, 25 dag

Sposób przygotowania:

Kapustę ugotować w małej ilości wody w odkrytym na drobno posiekać. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Do kapusty dodać cebulę, pieprz (sól) do smaku; przysmażyć ją. Nastawić osoloną wodę do ugotowania uszek. Sporządzić uszka: nastawić osoloną wodę do ugotowania uszek. Sporządzić ciasto, cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki (3 cm X 3 cm). Na kwadraciki nakładać nadzienie, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać gorącą wodą.