Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Uszka z kapustą kiszonąPodawać do zupy grochowej i kminkowej. |
Na Boze Narodzenie
woda, 2 łyżk.
jajka, 1.5 szt.
mąka , 20 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 9 dag
cebula, 8 dag
kapusta kiszona, 25 dag
Kapustę ugotować w małej ilości wody w odkrytym na drobno posiekać. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Do kapusty dodać cebulę, pieprz (sól) do smaku; przysmażyć ją. Nastawić osoloną wodę do ugotowania uszek. Sporządzić uszka: nastawić osoloną wodę do ugotowania uszek. Sporządzić ciasto, cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki (3 cm X 3 cm). Na kwadraciki nakładać nadzienie, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać gorącą wodą.