Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Kurczak z papryką

Podawać kurczaki posypane zieleniną z młodymi ziemniakami i surówką

Składniki:

nóżka z kurczaka, 4 szt.

papryka czerwona, 2 szt.

papryka ostra, 1 łyżecz.

czosnek, 3 szt.

olej, 2 łyżk.

masło, 2 dag

natka pietruszki, 1 szt.

sól spożywcza, 2 g

pieprz, 2 g

Sposób przygotowania:

Nóżki kurczaków umyć, wyluzować grube kości, naszpikować ząbkami czosnku, natrzeć solą, pieprzem, papryką. Włożyć na mocno rozgrzany na patelni olej, obsmażyć na silnym ogniu, Następnie dodać świeżą paprykę, wypestkowaną i pokrajaną w krążki, przykryć i dusić około 15 min. Jeśli trzeba, podlać odrobiną wrzątku.