Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Kurczak z paprykąPodawać kurczaki posypane zieleniną z młodymi ziemniakami i surówką |
nóżka z kurczaka, 4 szt.
papryka czerwona, 2 szt.
papryka ostra, 1 łyżecz.
czosnek, 3 szt.
olej, 2 łyżk.
masło, 2 dag
natka pietruszki, 1 szt.
sól spożywcza, 2 g
pieprz, 2 g
Nóżki kurczaków umyć, wyluzować grube kości, naszpikować ząbkami czosnku, natrzeć solą, pieprzem, papryką. Włożyć na mocno rozgrzany na patelni olej, obsmażyć na silnym ogniu, Następnie dodać świeżą paprykę, wypestkowaną i pokrajaną w krążki, przykryć i dusić około 15 min. Jeśli trzeba, podlać odrobiną wrzątku.