Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Uszka z grzybamiPodawać do barszczu czystego, zupy grzybowej, kapuśniaku, zupy grochowej. |
Na Boze Narodzenie
woda, 2 łyżk.
jajka, 1.5 szt.
mąka , 20 dag
bułka tarta , 1 dag
białka, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 7 dag
cebula, 6 dag
suszony grzyb, 5 dag
Sporządzić nadzienie: grzyby umyć starannie w ciepłej wodzie, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić; miękkie grzyby zemleć lub posiekać, wywar zużyć do zupy lub sosu. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Grzyby przysmażyć ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku, dodać bułki tartej, ostudzić, wymieszać z białkiem. Nastawić osoloną wodę do ugotowania uszek. Sporządzić ciasto, cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki (3 cm X 3 cm). Na kwadraciki nakładać nadzienie, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać gorącą wodą.