Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pierogi z płuckamiPodawać gorące |
płuco, 75 dag
cebula, 4 dag
tłuszcz, 5 dag
liść bobkowy, 1 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
czerstwa bułka, 1 szt.
mąka , 50 dag
jajka, 1 szt.
słonina, 5 szt.
Sporządzić nadzienie: płucka udusić do miękkości w małej ilości wody z częścią tłuszczu, cebuli i liściem bobkowym. Bułkę namoczyć w wywarze z płucek, odcisnąć. Cebulę lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Nastawić wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania ciasta. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, osaczyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek. Oblać tłuszczem i zaraz wydawać.