Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pierogi z płuckami

Podawać gorące

Składniki:

płuco, 75 dag

cebula, 4 dag

tłuszcz, 5 dag

liść bobkowy, 1 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

czerstwa bułka, 1 szt.

mąka , 50 dag

jajka, 1 szt.

słonina, 5 szt.

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: płucka udusić do miękkości w małej ilości wody z częścią tłuszczu, cebuli i liściem bobkowym. Bułkę namoczyć w wywarze z płucek, odcisnąć. Cebulę lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Nastawić wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania ciasta. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, osaczyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek. Oblać tłuszczem i zaraz wy­dawać.