Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pierogi z kapustą słodką i seremNadzienie do tych pierogów można sporządzić także bez sera. |
masło, 4 dag
woda, 0.75 szkl.
jajka, 1 szt.
mąka , 50 dag
pieprz, 1 szczypta
cebula, 4 dag
tłuszcz, 5 dag
sól, 1 szczypta
kapusta cukrowa, 1.25 kg
Sporządzić nadzienie: kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, odcisnąć przez wygotowane płótno lub poczwórnie złożoną gazę. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Kapustę zemleć w maszynce, wymieszać z cebulą i tłuszczem, przysmażyć, dodać sól, pieprz i pokruszony ser. Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zrobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi. Pierogi ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek, polać tłuszczem, zaraz podawać.