Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pasztet sojowyPolecam podawać w foremkach. |
olej, 1 łyżk.
majeranek, 2 g
kurkuma, 2 g
jałowiec, 2 g
kminek, 2 g
papryka ostra, 2 g
papryka słodka, 2 g
pieprz ziołowy, 2 g
sól spożywcza, 2 g
czosnek, 5 szt.
jajka, 2 szt.
bułka tarta , 40 dag
kasza jaglana , 0.75 szkl.
ciemny ryż, 0.75 szkl.
por, 1 szt.
pietruszka , 1 szt.
marchew, 3 szt.
seler, 1 szt.
cebula, 60 dag
pieczarka miejska, 0.5 kg
ziarno soi, 1 kg
Namoczoną soję gotować 1 godz. Kaszę jaglaną i ryż namoczyć i ugotować, cebulę, pieczarki ,poddusić na oleju , pozostałe warzywa ugotować w mundurkach na parze, Zdjąć skórki. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem, dodać ryż z kaszą, jajka, tartą bułkę i przyprawić do smaku. Nakładać do podłużnych foremek wysmarowanych olejem i wysypanych bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w mocno nagrzanym piekarniku.