Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pasztet sojowy

Polecam podawać w foremkach.

Składniki:

olej, 1 łyżk.

majeranek, 2 g

kurkuma, 2 g

jałowiec, 2 g

kminek, 2 g

papryka ostra, 2 g

papryka słodka, 2 g

pieprz ziołowy, 2 g

sól spożywcza, 2 g

czosnek, 5 szt.

jajka, 2 szt.

bułka tarta , 40 dag

kasza jaglana , 0.75 szkl.

ciemny ryż, 0.75 szkl.

por, 1 szt.

pietruszka , 1 szt.

marchew, 3 szt.

seler, 1 szt.

cebula, 60 dag

pieczarka miejska, 0.5 kg

ziarno soi, 1 kg

Sposób przygotowania:

Namoczoną soję gotować 1 godz. Kaszę jaglaną i ryż namoczyć i ugotować, cebulę, pieczarki ,poddusić na oleju , pozostałe warzywa ugotować w mundurkach na parze, Zdjąć skórki. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem, dodać ryż z kaszą, jajka, tartą bułkę i przyprawić do smaku. Nakładać do podłużnych foremek wysmarowanych olejem i wysypanych bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w mocno nagrzanym piekarniku.