Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Zupa ziemniaczana na mięsie ze śmiełaną...Letnia zupka |
szczypiorek, 20 dag
sól, 1 szczypta
mąka , 4 dag
śmietana, 1 szkl.
masło, 60 dag
szczaw , 2 łyżk.
włoszczyzna, 1 łyżk.
kości wieprzowe, 50 dag
Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą i powoli gotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, ugotować, odcedzić, mięso obrać z kości, pokrajać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać na małe kawałki, włożyć do wywaru,ugotować. Zupę podprawić śmietaną i mąką, dodać mięso i soli do smaku, zagotować.Na każdy talerz włożyć łyżkę siekanej zieleniny. Podać z chlebem