Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa ziemniaczana na mięsie ze śmiełaną...

Letnia zupka

Składniki:

szczypiorek, 20 dag

sól, 1 szczypta

mąka , 4 dag

śmietana, 1 szkl.

masło, 60 dag

szczaw , 2 łyżk.

włoszczyzna, 1 łyżk.

kości wieprzowe, 50 dag

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą i powoli gotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, ugotować, odcedzić, mięso obrać z kości, pokrajać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać na małe kawałki, włożyć do wywaru,ugotować. Zupę podprawić śmietaną i mąką, dodać mięso i soli do smaku, zagotować.Na każdy talerz włożyć łyżkę siekanej zieleniny. Podać z chlebem