Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Zupa pomidorowa z dyniąPodawać z grzankami |
cebula, 20 dag
pomidor, 50 dag
dynia, 25 dag
włoszczyzna, 25 dag
kości, 25 dag
koper, 1 łyżk.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 2 dag
masło, 3 dag
Zagotować wywar z włoszczyzny i kości, odcedzić. Oczyścić, pokrajać na części i ugotować dynię w małej ilości wody, rozetrzeć ją. Opłukać, podzielić na części pomidory, ugotować z cebulą i masłem w małej ilości wody, przetrzeć. Zagotować wywar, włożyć roztartą dynię i przecier z pomidorów. Zupę podprawić podprawą zacieraną z surowego masła; i mąki lub jasnozłotą zasmażką, dodać soli, cukru i dużo zielonego koperku.