Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa pomidorowa z dynią

Podawać z grzankami

Składniki:

cebula, 20 dag

pomidor, 50 dag

dynia, 25 dag

włoszczyzna, 25 dag

kości, 25 dag

koper, 1 łyżk.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 2 dag

masło, 3 dag

Sposób przygotowania:

Zagotować wywar z włoszczyzny i kości, odcedzić. Oczyścić, pokrajać na części i ugotować dynię w małej ilości wody, rozetrzeć ją. Opłukać, podzielić na części pomidory, ugotować z cebulą i masłem w ma­łej ilości wody, przetrzeć. Zagotować wywar, włożyć roztartą dynię i przecier z pomidorów. Zupę podprawić podprawą zacieraną z surowego masła; i mąki lub jasnozłotą zasmażką, dodać soli, cukru i dużo zielonego koperku.