Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Zupa ogórkowa ze śmietanąOgorki można ugotować z dodatkiem masła |
kości, 25 dag
włoszczyzna, 25 dag
ogórek kiszony, 25 dag
śmietana, 1 szkl.
mąka , 4 dag
papryka, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Włoszczyznę i kości umyć, oczyścić, opłukać, ugotować wywar, odcedzić. Ogórki cieniutko poszatkować.Zupę podprawić mąką i śmietaną, zagotować, wymieszać z surowymi ogórkami, dodać do smaku kiszonego soku ogórkowego i soli, lekko ogrzać. Ogórki do tej zupy można też, po obraniu, ugotować do miękkości z dodatkiem masła i połączyć z zupą, lecz wtedy ich smak jest nieco zmieniony. Podawać z ziemniakami lub kostką z manny.