Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Zupa z kapusty włoskiej na mięsieDanie podajemy z chlebem razowym |
warzywa, 15 dag
wieprzowina , 25 dag
kapusta włoska, 40 dag
ziemniak, 40 dag
śmietana, 1 szkl.
mąka , 4 dag
ząbek czosnku, 3 szt.
sól, 1 szczypta
Mięso opłukać i pokrajać na małe kawałki. 2,5 litra wody zagotować, dodać mięso i powoli ugotować. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć. Kapustę opłukać i pokrajać na grubą kostkę. Starte warzywa i kapustę włożyć do zupy z mięsem, ugotować w odkrytym naczyniu, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać na kawałki. Gdy mięso jest już całkiem miękkie, do zupy dodać ziemniaki, ugotować. Zupę podprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać pieprzu, soli i roztarty czosnek.