Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Kapuśniak zasmażanyPodawać z okraszonymi słoniną ziemniakami, grochem, chlebem. |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 5 dag
cebula, 2 dag
kapusta kiszona, 50 dag
włoszczyzna, 25 dag
suszony grzyb, 2 dag
kości, 25 dag
Włoszczyznę i kości (grzyby) umyć, oczyścić, opłukać, ugotować wywar, odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, pokrajać, dodać posiekaną cebulę, kminek, trochę wody i tłuszczu, ugotować do miękkości na silnym ogniu bez przykrycia, kwas przechować w garnuszku pod przykryciem. Grzyby z wywaru pokroić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić z resztą tłuszczu. Mąkę zrumienić, wsypać do cebuli z tłuszczem, wymieszać, wlać do zupy, mieszając zagotować. Do zupy dodać pokrajane grzyby, kapustę, sól, pieprz i surowy sok z kapusty.