Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Zupa jarzynowa ze śmietanąPodawać z grzankami, lanym ciastem, ryżem. |
kości, 25 dag
włoszczyzna, 15 dag
kapusta włoska, 20 dag
marchew, 10 dag
kalafior, 1 szt.
fasola szparagowa, 20 dag
ziemniak, 30 dag
śmietana, 1 szkl.
mąka , 4 dag
koper, 2 łyżk.
Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Opłukać, oczyścić, poszatkować warzywa, dodać trochę masła i udusić z małą ilością wody na silnym ogniu, pod przykryciem. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w kostkę. Kalafior opłukać, podzielić na cząstki. Wywar odcedzić, ugotować w nim kalafior i ziemniaki. Mąkę rozmieszać w śmietanie. Podprawić zupę śmietaną, mieszając zagotować, dodać sól. Do zupy dodać osobno uduszone warzywa i zieleninę siekaną.