Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Podawać z grzankami, lanym ciastem, ryżem.

Składniki:

kości, 25 dag

włoszczyzna, 15 dag

kapusta włoska, 20 dag

marchew, 10 dag

kalafior, 1 szt.

fasola szparagowa, 20 dag

ziemniak, 30 dag

śmietana, 1 szkl.

mąka , 4 dag

koper, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Opłukać, oczyścić, poszatkować warzywa, dodać trochę masła i udusić z małą ilością wody na silnym ogniu, pod przykryciem. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w kostkę. Kalafior opłukać, podzielić na cząstki. Wywar odcedzić, ugotować w nim kalafior i ziemniaki. Mąkę rozmieszać w śmietanie. Podprawić zupę śmietaną, mieszając zagotować, dodać sól. Do zupy dodać osobno uduszone warzywa i zieleninę siekaną.