Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Zupa ze świeżych grzybówDodajemy grzyby świeże np. borowiki, maślaki, podpienki |
pietruszka, 1 łyżk.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 2 dag
śmietana, 1 szkl.
cebula, 5 dag
borowik, 50 dag
włoszczyzna, 25 dag
Włoszczyznę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować wywar, odcedzić. Grzyby oczyścić z piasku (z maślaków zdjąć śliską skórką), opłukać, poszatkować, dodać cebulę krajaną, dodać trochę wody i w osobnym naczyniu ugotować powoli pod przykryciem. Miękkie grzyby połączyć z odcedzonym wywarem, zagotować, podprawić śmietaną i mąką, dodać soli i pieprzu do smaku, zagotować. Podawać z lanym ciastem, łazankami, makaronem, kaszą perłową, ziemniakami.