Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa ze świeżych grzybów

Dodajemy grzyby świeże np. borowiki, maślaki, podpienki

Składniki:

pietruszka, 1 łyżk.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 2 dag

śmietana, 1 szkl.

cebula, 5 dag

borowik, 50 dag

włoszczyzna, 25 dag

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować wywar, odcedzić. Grzyby oczyścić z piasku (z maślaków zdjąć śliską skórką), opłukać, poszatkować, dodać cebulę krajaną, dodać trochę wody i w osobnym naczy­niu ugotować powoli pod przykryciem. Miękkie grzyby połączyć z odcedzonym wywarem, zagotować, podprawić śmietaną i mąką, dodać soli i pieprzu do smaku, zagotować. Podawać z lanym ciastem, łazankami, makaronem, kaszą perłową, ziemnia­kami.