Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa grochowa

Najlepiej smakuje z grzankami

Składniki:

włoszczyzna, 25 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

majeranek, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

tłuszcz, 5 dag

kości, 25 dag

groch, 30 dag

Sposób przygotowania:

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie; ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa i kości oczyścić, opłukać, ugotować wywar. Gdy groch ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, lekko zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować, połączyć z zupą, dodać sól, zupę zagotować. Podawać z chlebem, z grzankami z bułki, z kluskami (i kiełbasą lub goto­wanym boczkiem krajanym w kostkę).