Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Zupa z flaczków cielęcych na kościachZupa z ziemniakami |
majeranek, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 3 dag
masło, 6 dag
warzywa, 15 dag
flaczki cielęce, 1 kg
kości, 50 dag
Flaczki starannie umyć pod bieżącą wodą i wielokrotnie płukać, włożyć do wrzącej wody, zagotować i odcedzić. Kości opłukać, porąbać. Zagotować wodę, włożyć kości i podgotować je. Warzywa opłukać, oczyścić i zetrzeć. Po godzinie włożyć do wywaru z kości obgotowane flaczki i warzywa i powoli ugotować do miękkości, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Miękkie flaczki wyjąć, pokrajać drobno. Z masła i mąki sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącego wywaru, włożyć flaczki, dodać soli i majeranku, zagotować. Podawać z ziemniakami.