Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa z flaczków cielęcych na kościach

Zupa z ziemniakami

Składniki:

majeranek, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

masło, 6 dag

warzywa, 15 dag

flaczki cielęce, 1 kg

kości, 50 dag

Sposób przygotowania:

Flaczki starannie umyć pod bieżącą wodą i wielokrotnie płukać, włożyć do wrzącej wody, zagotować i odcedzić. Kości opłukać, porąbać. Zagotować wodę, włożyć kości i podgotować je. Warzywa opłukać, oczyścić i zetrzeć. Po godzinie włożyć do wywaru z kości obgotowane flaczki i warzywa i powoli ugotować do miękkości, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Miękkie flaczki wyjąć, pokrajać drobno. Z masła i mąki sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzą­cego wywaru, włożyć flaczki, dodać soli i majeranku, zagotować. Podawać z ziemniakami.