Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Zacierka z fasoląCebulę pokrojoną, lekko zrumienić na tłuszczu |
tłuszcz, 4 dag
cebula, 2 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
pietruszka, 1 łyżk.
fasola biała, 15 dag
włoszczyzna, 2 dag
mąka , 10 dag
jajka, 1 szt.
woda, 1 łyżk.
Fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej ostudzonej wodzie na noc, następnego dnia ugotować ją w tej wodzie, w której się moczyła. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Sporządzić zacierkę. Gdy warzywa ugotują się, wywar odcedzić. Na brzegu kuchni ugotować zacierkę w wywarze, dodać ugotowaną fasolę z wywarem. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Zupę okrasić tym tłuszczem, dodać pieprz, sól i zieloną pietruszkę do smaku.