Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zacierka z fasolą

Cebulę pokrojoną, lekko zrumienić na tłuszczu

Składniki:

tłuszcz, 4 dag

cebula, 2 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

pietruszka, 1 łyżk.

fasola biała, 15 dag

włoszczyzna, 2 dag

mąka , 10 dag

jajka, 1 szt.

woda, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej ostudzonej wodzie na noc, na­stępnego dnia ugotować ją w tej wodzie, w której się moczyła. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Sporządzić zacierkę. Gdy warzywa ugotują się, wywar odcedzić. Na brzegu kuchni ugotować zacierkę w wywarze, dodać ugotowaną fasolę z wywarem. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Zupę okrasić tym tłuszczem, dodać pieprz, sól i zieloną pietruszkę do smaku.