Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:

KONKURS na 5 najlepszych ciast i wypieków

Data: 26.11.2012
Status: Zakończony


Ilu cukierników, tyle przepisów na szarlotkę. Zapewne od lat sięgasz po sprawdzoną recepturę, może Twojej mamy lub babci. Pierwszy jabłecznik na bazie ciasta kruchego przygotował francuski mistrz cukiernictwa Marie-Antoine Carême. Skomponował go dla cara Aleksandra I i nazwał „charlotte russe”. Jak przygotować idealne ciasto kruche?


Podstawą ciasta kruchego jest dobrze schłodzony tłuszcz dobrej jakości i odpowiednio zbalansowane składniki. Proporcja wagowa mąki do margaryny powinna wynosić 2:1. To dużej zawartości tłuszczu ciasto zawdzięcza kruchość. Należy je zagniatać szybko, aby ciepło dłoni nie rozgrzało i nie roztopiło margaryny. Ciasto wyrabiane zbyt długo będzie twarde.

Wybierając margarynę, zwrócić uwagę na skład produktu. Dodatek oleju palmowego to duży atut. Jego trwałość i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Niezwykle istotne jest również to, że olej palmowy nie zawiera szkodliwych izomerów trans. Margaryną na bazie oleju palmowego, jest Palma z Murzynkiem Zakładów Tłuszczowych Bielmar. Jej dodatek nada ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.

W nadzieniu tradycyjnej szarlotki nie może zabraknąć jabłek, np. antonówek, przypraw korzennych i cynamonu. Reszta składników to pole do popisu dla wyobraźni. Orzechy laskowe i włoskie, wanilia, kandyzowana skórka pomarańczowa zróżnicują konsystencję nadzienia i wprowadzą dodatkowe akcenty smakowe i zapachowe.

Konkurs na najlepsze ciasto z użyciem margaryny Palma z Murzynkiem rozstrzygnięty!

Tortownice z silikonowym brzegiem i szklanym dnem wędrują do użytkowników:


- czekoladka i Bakaliowe serce
- wwwilovebakepl i Murzynek z kremem
- Kaemka i Ciasto z masą z kaszy mannej
- KutakNaOtro i Babka twarogowa
- makotka i Rolada z kremem chałwowym



Gratulujemy wygranym


Zestaw konkursowy

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650