|
|||||||||||||||||
Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów. Hasło: MarchewOstatnia zmiana: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) OdmianyPowiększ zdjęcie Jest w naszym kraju ważnym produktem spożywczym. Uprawa jej jest łatwa i rozpowszechniona, plony duże, a przechowanie aż do wiosny również nie sprawia większych trudności. Mamy więc marchew jasnozieloną, wczesna Ditmarska, która pojawia się już w czerwcu (niestety, łatwo pęka), po niej dojrzewa nieco późniejsza Sława z Erikhuizenu, zaś jesienią zbieramy Amager i gorszą od niej Brunświcką. Tylko późne odmiany nadają się do przechowywania na zimę. Amager jest doskonała do kwaszenia, ponieważ kruche i twarde główki łatwo szatkować, z dużej ilości cukru powstaje dużo kwasu, zaś występująca obficie w tej odmianie witamina C zwiększa wartość kiszonej kapusty i jej trwałość. Składniki odżywcze
Powiększ zdjęcie
Sok z marchwi zawiera witaminy A, Bi, B2, B12, PP, K, E i inne. Polepsza strukturę zębów, włosów, paznokci, likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy, wzmacnia system odpornościowy, zwiększa odporność organizmu na infekcje i wzmaga walkę z nimi, jest wyjątkowo zdrowy dla oczu gardła.
|
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|