Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów.

Hasło: Rabarbar

Ostatnia zmiana: madrala
Szef Kuchni (1075)

Krótka charakterystyka

Krotka-charakterystyka Powiększ zdjęcie Jadalną częścią rabarbaru są tylko ogonki liściowe, gdyż inne części tej rośliny, a zwłaszcza blaszki liściowe, są nawet trujące. Rabarbar ma smak zbliżony do owoców i pod względem kulinarnym może je zastępować, ale nie dorównuje owocom. Jego wartość odżywcza jest bardzo mała. Rabarbar nie zawiera większych ilości żadnego ze składników najbardziej cenionych w produktach owocowo-warzywnych, zawiera kwas szczawiowy, który nadaje mu smak silnie kwaśny.
Kwas ten jest szkodliwy wiążąc się z wapnem zawartym w naszym organizmie; w pokarmach wraz z nim spożytych tworzy on kryształki ciała już nie¬szkodliwego i nierozpuszczalnego, ale nieużytecznego. W ten sposób wapń, ten cenny i nieodzowny składnik naszego pożywienia, zostaje niewykorzystany i wydalony nie spełniwszy swego zadania w organizmie. Rabarbar nie tylko więc sam jest prawie bezużyteczny, ale ponadto jeszcze obniża wartość innych pokarmów, które równocześnie spożywamy, a nawet odwapnia organizm. Znane są — na szczęście rzadkie —wypadki śmierci po spożyciu większej ilości rabarbaru, a zwłaszcza „szpinaku" sporządzonego z jego liści. Jest to wynikiem zatrucia kwasem szczawiowym. Wprawdzie wypadki śmiertelne zdarzają się nie Często, ale systematyczne spożywanie, nawet małych ilości rabarbaru, jest bardzo niewskazane — i zwłaszcza dla dzieci.
Nie podawajmy również potraw z rabarbaru ludziom chorym. Jest on przeciwwskazany w kamicy nerkowej, artretyzmie. I w innych schorzeniach nie należy nadużywać rabarbaru.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650