Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KlinikaZdrowia Srebrny Szef Kuchni (1530)

Równowaga kwasowo - zasadowa

Równowaga kwasowo - zasadowa Pożywienie dzieli się na zasadotwórcze i kwasotwórcze. 80 % naszej diety powinny stanowić produkty zasadotwórcze (PH powyżej 7), a pozostałą - kwasotwórcze (PH poniżej 7). Ludzie mający kwaśny odczyn krwi są bardziej podatni na choroby: ból, zaburzenia snu, problem z trawieniem. Podczas trawienia wytwarzane są w naszych organizmach kwasy , które są neutralizowane przez sole zasadowe magnezu, wapnia, potasu i sodu. Dlatego tak ważne jest spożywanie tych soli mineralnych z pożywieniem. Składniki takie zawierają np. większość warzyw, owoców i część roślin strączkowych. Natomiast produkty zawierające chlor, fosfor, siarkę i azot zakwaszają organizm. Są to np. mięso, ryby, jajka, płatki owsiane, mąka, fasola "jaś", szparagi, oliwki, gorczyna, rzeżucha. Trzymając się proporcji w spożyciu produktów z obu grup i zachowując w ten sposób równowagę w organizmie pozbędziemy się wielu dolegliwości i będziemy mniej podatni na różne choroby Tekst na podstawie książki: SMAK ZDROWIA, Patrick'a Holford'a Autor: K.Inglot


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650