Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KlinikaZdrowia Srebrny Szef Kuchni (1530)

101 powodów, dla których jestem wegetarianinem

Dla wszystkich zainteresowanych podajemy listę składników niewegetariańskich zaczerpniętą z broszury autorstwa Pemeli Teisler pt. "101 powodów, dla których jestem wegetarianinem" : E120,141,153, 161,252,280,322,352,385,404,422,430-436, 470-478,481-483, 491-495, 509,516, 526,540,542,545,552, 570, 623, 635, 904 oraz gliceryna (propanotriol), glikol (glicyna, kwas aminooctowy), leucytyna, olbrot (spermaset), witamina D3. Jest jeszcze kilka często stosowanych składników, które mogą, ale nie muszą być pochodzena zwierzęcego. Są to: stearynian wapnie, emulgatory, enzymy, kwasy tłuszczowe, żelatyna (wyłączając żelatynę z morskich wodorostów - alg, czyli agar-agar), stearynian magnezu, kwas oleinowy, oleinian glicerylu, palmitynian, kwas palmitynowy, pepsyna, podpuszczka, stabilizatory, kwas stearynowy, stearyna. W EWG wprowadzono oznaczenie szyfrowe syntetycznych dodatków do żywności, dzięki czemu nie trzeba znać obcego języka, aby wiedzieć co znajduje się w danym produkcie. Niestety, coraz więcej nieuczciwych producentów wykorzystuje dyrektywa Komisji Europejskiej, aby ukryć rzeczywisty skład produktów. Dlatego warto sprawdzić co dodano do żywności, którą kupujemy. Informacja nt. szkodliwych dodatków syntetycznych do żywności pochodzi z francuskiego laboratorium badawczego Villejuffer. E 057 - frimulsion E 101 - barwnik syntetyczny E 103- (zakazany) E 104 - berwrnik syntetyczny, żółty (podejrzany) E 105 - (zakazany) E 110 - barwnik syntetyczny, pomarańczowy (niebezpieczny) E 111 - (zakazany) E 120- barwnik naturalny, różowy E 121 - (zakazany) E 122- barwnik naturalny (podejrzany) E 123- (bardzo niebezpieczny) E 124 - barwnik syntetyczny, czerwony (niebezpieczny) E 125- zakazany) E 126- barwnik (zakazany) E 127- (niebezpieczny) E 130- (zakazany) E 131 - barwnik zielony (rakotwórczy) E 132 - barwnik syntetyczny, niebieskozielony E 140- barwnik naturalny E 141 - barwnik naturalny (podejrzany) E 142- (rakotwórczy) E150 d- barwnik syntetyczny (podejrzany E 151 -barwnik (podejrzany/ E 162 - barwnik naturalny E 163 - barwnik naturalny, czarno fioletowy E 170 - węglan wapnia E 171 - (podejrzany) E 173 - (podejrzany) E 180- (podejrzany) E 181 - (zakazany) E 202- kanserwant: sorbinian potasu E 210 - (rakotwórczy) E 211 -benzoesan sodu (rakotwórczy) E 212- (rakotwórczy) E 213 - benzoesan wapnia (rakotwórczy) E 214- benzoesan etylu (rakotwórczy) E 215 - benzoesan estru etylowego (rakotwórczy) E 216 - benzoesan propylu (rakotwórczy) E 217 - benzoesan estru propylu (rakotwórczy) E 2l8 - benzoesan metylu (rakotwórczy) E 219 - benzoesan estru metylu (rakotwórczy) E 220- bezwodnik siarki (niszczy witaminę B) E 221 - siarczyn sodu (zakłóca czynności jelit) E 222- dwusiarczyn sodu (zakłóca czynności jelit) E 223 - konserwant metadwusiarczyn sodu - spulchniacz (zekłóca czynności jelit) E 224 - metadwusiarczyn potasu (zakłóca czynności jelit) E 226 - siarczyn wapnie (zakłóca czynności jelit) E 227- dwusiarczyn wapnia (zekłóca czynności jelit) E 230 - dwufenyl (zakłóca cynności skóry) E 231- ortofenylofenol (zakłóca czynności skóry) E 232 - ortofenyl sodu (zakłóca czynności skóry, zakazany) E 233-2.4 thiaxolyl (zakłóca czynności skóry E 239 - heksamina (rakotwórczy) E 240 - (podejrzany) E 241 - (zakazany) E 249 - azotyn potasu (szkodzi przy nadciśnieniu) E 250 - konserwant: azotyn sodu (szkodzi przy nadciśnieniu) E 251 - azotan sodu (szkodzi przy nadciśnieniu) E 252 - konserwant: azotan potasu (szkodzi przy nadciśnieniu, zakazany) E 270 - kwas mlekowy E 290 - dwutlenek wegla E 296 - kwas jabłkowy E 300 - kwas askorbinowy E 301 - konserwant, antyutleniacz E 306 - extrakt tokoferoli (przeciwutleniacz w tłuszczach) E 311- (powoduje wysypki) E 312 - (podejrzany) E 316 - antyutleniacz E 320 - cholesterol E 321- (podejrzany) E 322 - zagęstnik: lecytyna sojowa E 330 - kwas cytrynowy E 333 - cyrynian wapnia E 334 - kwas winowy E 335 - winian sodu E 336 - winian potasu E 338 - (zaburzenia żotądkowe) E 339 - (podejrzany) E 340 - preparat białkowo-tłuszczowy (podejrzany) E 341- fosforan jednowapniowy (środek spulchniajacy do mąki, podejrzany) E 385 - konserwant antyutleniacz E 400 - kwas alginowy E 401 - konserwant: alginian sodu E 402 - alginian potasu E 406 - agar E 407 - spulchniacz, karagen (zakazany) E 410 - zagestnik: mączka chleba świętojańskiego sulchniacz, stabilizator E 412 - zagęstnik: guma guaronowa - spulchniacz, stabilizator E 413 - tragakanta E 414 - zagęstnik, substancja nabłyszczająca: guma arabska - stabilizator E 415 - zagęstnik: guma ksantanowa - spulchniacz, stabilizator E 416 - guma karaganowa E 440 - substancja żelujaca, zagestnik: pektyna - stabilizator naturalny E 441 - substancja żelujaca E 450 a - topnik (rakotwórczy) E 461 - (rakotwórczy) E 462 - (rakotwórczy) E 463 - (rakotwórczy) E 465 - (rakotwórczy) E 466 - Zagęstnik (rakotwórczy) E 471 - preparat białkowo-tłuszczowy (podejrzany) E 471 a , b, c - emulgator E 500 - środek do pieczenia: weglan sodu E 500 a -regulator kwasowości E 500 b - spulchniacz: wodorowęglan sodu - proszek do pieczenia E 501 - węglan potasu E 503 - węglan amonu E 503 b - spulchniacz, regulator kwasowości: wodorowęglan amonu - środek do pieczenia E 504 - węglan magnezu E 516 - siarczan wapnia (nośnik) E 524 - wodorotlenek sodowy (do polewy na pierniczkach ługowanych) E 551 - środek ptzeciwzbrylajgcy E 621 - wmracniacz smaku i zapachu: glutaminian sodu E 627 - wzmacniacz smaku i zapachu E 631 - wzmacniacz smaku i zapachu E 901- substancja połyskowa: wosk pszczeli E 942 - gaz nośny E 951 - aspartam - słodzik E 1404 - zagęstnik E 1422 - zagęstnik: skrobia modyfikowana Autor: z francuskiego laboratorium badawoego Villejuffer


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650