Dużo, smacznie, kolorowo. Przekąski na sylwestra po meksykańsku

<p>Czerwień i zieleń kr&oacute;lują nie tylko na fladze Meksyku, ale r&oacute;wnież na meksykańskich stołach &ndash; ostra papryczka chili i kwaśna limonka to typowe połączenie smak&oacute;w, kt&oacute;re wiele m&oacute;wi o temperamencie mieszkańc&oacute;w tamtejszych teren&oacute;w. Meksykanie są żywiołowi i uwielbiają zabawę. Fiesta, czyli lokalna uroczystość, przypada w ich kalendarzu aż 5 tys. razy w ciągu roku! Obchodzona jest r&oacute;żnie w zależności od regionu, ale na żadnej nie może zabraknąć słynnych przekąsek (antojitos), kt&oacute;re cieszą wzrok i podniebienie. <br /><br /><strong>Dlaczego kuchnia meksykańska jest idealna na dom&oacute;wkę?</strong><br /><br /> Nic dziwnego, że meksykańskie specjały dotarły aż za ocean i zagościły na stołach Europejczyk&oacute;w &ndash; są sycące, kolorowe, rozgrzewają i dają zastrzyk energii. W spos&oacute;b naturalny zostały zaadaptowane, jako elementy imprezowego menu, a powodzeniem cieszą się zwłaszcza w sylwestra, kiedy każdy chce rzucić na ząb coś, co można chwycić z p&oacute;łmiska między jednym a drugim tańcem. Stanowią przeciwwagę dla tłustych, kalorycznych i ciężkostrawnych dań świątecznych, kt&oacute;rych po trzech dnia siedzenia za stołem mamy dość aż do następnego roku. <br /><br /><strong>Co podać gościom na sylwestra? Przepisy meksykańskie</strong> <br /><br />Do najsłynniejszych meksykańskich dań należą burrito i quesadillas &ndash; w obydwu wykorzystuje się tortille, czy płaskie okrągłe placki mączne, kt&oacute;re wyglądem przypominają nasze naleśniki (są do kupienia w sklepach). Burrito zawija się tak jak gołąbki. W środku ląduje farsz z ryżu, mięsa wieprzowego, poszatkowanej sałaty, czerwonej papryki, pomidora, sera ż&oacute;łtego, kukurydzy i fasoli z dodatkiem chili i kolendry. Gotowe zawiniątka trzeba tylko podsmażyć z obydwu stron na oleju. Quesadillas faszeruje się mieszanką mięsa z kurczaka, sera ż&oacute;łtego oraz grillowanych warzyw: bakłażana, cukinii, ż&oacute;łtej, zielonej i czerwonej papryki, cebuli, czosnku. Przybierają kształt tr&oacute;jkącik&oacute;w a to dlatego, że nadzienie rozsmarowuje się na jednej tortilli, kt&oacute;rą trzeba przykryć drugą, a po podsmażeniu całość pociąć tak jak pizzę. Obydwa sztandarowe dania kuchni meksykańskiej zjada się z pastą z czerwonej fasoli oraz dipami: salsą pomidorową i guacamole. Do przygotowania salsy trzeba mieć puszkę krojonych pomidor&oacute;w, trochę zielonej papryki, papryczki jalapeno, czosnku, octu spirytusowego, szalotki i kolendry. Wszystko razem &ndash; dokładnie rozdrobnione &ndash; gotuje się około 10 min na małym ogniu i doprawia solą, pieprzem oraz cukrem. Guacamole zaś robi się na zimno z awokado, soku z cytryny i kilku kropel oliwy. Bardzo szybko można też przygotować dip meksykański ze składnik&oacute;w, kt&oacute;re mamy w lod&oacute;wce: pikantnego keczupu, koncentratu pomidorowego, <a href="http://www.hortex.pl/soki-i-nektary/pomarancza-1l-butelka/" target="_blank">soku pomarańczowego z miąższem Hortex</a>, pieprzu cayenne, kolendry, natki pietruszki i czosnku. Taki dip świetnie podkreśla smak meksykańskich chips&oacute;w kukurydzianych &ndash; nachos&oacute;w, kt&oacute;re z sylwestrowego stołu znikają r&oacute;wnie szybko jak ziemniaczane. Nadaje się też do ognistych frytek posypanych przed pieczeniem chili. <br /><br />Poza tymi przysmakami warto podać opiekaną kukurydzę, a także rozgrzewającą zupę z mięsa mielonego i warzyw na soku pomidorowym. Nie można też zapomnieć o uwielbianych w Meksyku drinkach, zwłaszcza Margericie na bazie tequili. Brzeg kieliszka powinien być obsypany solą morską.</p>