![]() |
Zupa grzybowa - jak ją przyrządzić?<p>Kojarzy nam się z wyjątkowymi okazjami, ciepłem, domem rodzinnym. Niezwykle aromatyczna i charakterystyczna w smaku. Co więcej, mogąca — a to za sprawą wielu odmian grzybów — przybrać wiele różnych charakterów. Jest niezwykle sycąca. Pięknie pachnie i jest chyba lubiana przez wszystkich. Sprawdźmy, jak można ją przyrządzić. <br /><br /><strong>O zupie grzybowej słów kilka...</strong> <br /><br />Kilka pierwszych podejść nie zawsze musi się zakończyć sukcesem. Jednak nie należy się zrażać, gdyż zebrane w poprzednich próbach doświadczenie na pewno zaowocuje w kolejnych jeszcze lepszym smakiem. Zupę z grzybów suszonych można przyrządzać przez cały rok. Jednak najlepiej będzie ona smakować późnym latem lub jesienią. Sprawdźmy, co potrzeba do jej przyrządzenia. <br /><br /><strong>Zupa grzybowa — składniki</strong> <br /><br />Do przygotowania <a href="https://zakochanewzupach.pl/tag/grzybowa/" rel="”nofollow”" target="_blank">zupy grzybowej</a> potrzebne będą Ci: <br /><br />- 1/2-1 szklanka suszonych grzybów, <br />- włoszczyzna: 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, <br />- cebula, <br />- ząbek czosnku, <br />- oliwa do smażenia, <br />- śmietana, <br />- ziele angielskie, <br />- pieprz, <br />- liść laurowy, <br />- sól. <br /><br />Gdy już skompletujesz całą listę, możemy zabierać się za gotowanie. Najpierw przygotuj grzyby. Przesyp je do miseczki i zalej gorącą wodą na 30 minut. Po upływie tego czasu wlej je razem wodą do garnka i gotuj, aż będą miękkie. Grzyby i wodę przecedź na sitku z drobnymi oczkami, aby pozbyć się nieczystości. Nie wylewaj wody! Będzie nam jeszcze potrzebna. Chwyć włoszczyznę. Przygotuj warzywa obierając je i krojąc w dowolne kształty. Podobnie postąp z cebulą, którą dodatkowo zeszklij na przygotowanym wcześniej oleju. Dodaj do niej warzywa, a potem gorącą wodę i przyprawy. Płyn gotuj przez godzinę, aż wszystkie smaki się przejdą, a warzywa będą miękkie. Warzywa możesz zostawić lub też wyjąć. W zależności od tego, jak bardziej lubisz. Na koniec dodaj do wywaru pokrojone grzyby i wodę z nich i gotuj jeszcze około 10 minut. Aby zupa była trochę bardziej treściwa dodaj do niej śmietany. Pamiętaj, aby najpierw wlać odrobinę zupy do przygotowanej porcji, a potem wlać mieszaninę z powrotem do garnka.</p> |