Dieta kobiet karmiących piersią<p>Dieta kobiet karmiących piersią powinna być odpowiednio zbilansowana i dostosowana do jej wieku, masy ciała oraz aktywności fizycznej. Wytwarzanie pokarmu związane jest ze stratami witamin i wartości odżywczych, które przekazywane są wraz z mlekiem dziecku. Jak zatem powinna odżywiać się mama, aby jej dziecko zdrowo rosło? Jak uniknąć bólu brzuszka i kolki u dziecka? Jakie są prawdy i mity na temat żywienia w okresie laktacji? <br /><br /><strong>Obalamy mity</strong> <br />Większość kobiet jest przekonanych, że podczas karmienia piersią powinny jeść na śniadanie bułkę z masłem, a na obiad tylko mięso drobiowe z ryżem, najlepiej gotowane na parze bez dodatku przypraw. Powszechnie uważa się, że kolka u dziecka jest wywołana nieprawidłowym jadłospisem matki podczas karmienia piersią. Kolka u dziecka jest wywołana niedojrzałością jego układu pokarmowego, a <strong>jadłospis kobiety karmiącej</strong> przed ciążą i w okresie laktacji nie powinien się wiele różnic poza zwiększoną dzienną normą, zapewniającą odpowiednią ilość wartości odżywczych zarówno matce, jak i dziecku. Mit na temat kolki został zatem obalony. <br /><br />Kolejnym mitem, który powszechnie krąży w opinii wśród kobiet jest to, że nie powinny pić mleka, soków oraz jeść surowych owoców i warzyw. Nie jest to prawdą. Mleko jak najbardziej jest wskazane, dla zdrowia zębów i kości. Jedyny wyjątek stanowią sytuacje, gdy zauważymy u dziecka nietolerancję. Co do soków, to również można je spożywać, pamiętając jednak, że owoce zawierają fruktozę, której noworodek nie trawi w związku z czym należy zminimalizować jej nadmiar rozcieńczając soki wodą mineralną. Owoce również są jak najbardziej wskazane, szczególnie nasze rodzime, których nie trzeba transportować z dalekich krajów, gdyż te transportowane są mocno pryskane substancjami konserwującymi. Faktem jest jednak, że cytrusy mogą uczulać, stąd należy je ograniczyć, ale w żadnym wypadku nie powinno się ich całkowicie unikać. Śmiało można używać cytryny do herbaty, czy nawet zjeść jednego pomarańcza w tygodniu, gdyż brzuszek naszego dziecka musi się przyzwyczajać po woli do wszystkiego. Co do surówek, to również można, a nawet należy je spożywać, z wyjątkiem surowej i kiszonej kapusty oraz ogórków kiszonych. <br /><br />Kolejny mit mówi o tym, że nie można w okresie laktacji pić kawy. Otóż można, najlepiej parzoną z mlekiem, nie przekraczając jednak 2 -3 filiżanek dziennie, bowiem prawdą jest, że kofeina w nadmiarze może wywołać niepokój, bezsenność i wzmożoną aktywność u dziecka. <br /><br /><strong>Jadłospis kobiety karmiącej – czego unikać?</strong> <br />Karmiąc piersią należy wykluczyć z jadłospisu ciężkostrawne potrawy, takie jak bigos, czy fasolka po bretońsku. Wszelkie warzywa wzdymające takie jak groch, czy fasola lepiej jest ograniczyć. Zamiast smażonych mięs lepiej podawać podduszone lub upieczone. Z diety wyeliminować należy smalec, słoninę oraz boczek, a także wyroby wędliniarskie takie jak kaszanka, czy pasztetowa. Nie wolno spożywać surowego mięsa, a zatem należy wykluczyć z diety całkowicie tatar oraz surowe ryby. W okresie laktacji lepiej unikać także serów pleśniowych oraz jajek na miękko. Ostre potrawy z dużą ilością przypraw także wskazane jest wykluczyć. Należy unikać szkodliwych kwasów tłuszczowych zawartych w słodyczach oraz żywności typu fast-food. Z jadłospisu, szczególnie na samym początku należy wykluczyć także czekoladę, gdyż może wywoływać uczulenie u dziecka. Ostrożnie należy podchodzić do ziół, gdyż np. mięta, czy szałwia mogą hamować laktację. Absolutnie nie wolno spożywać w okresie laktacji alkoholu, gdyż wpływa on bardzo szkodliwie na rozwój umysłowy dziecka. W jadłospisie kobiety karmiącej powinny znaleźć się produkty zawierające białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Należy pamiętać także o spożywaniu zwiększonej ilości płynów (ok. 3l dziennie). <br /><br /><strong>Dieta matki karmiącej</strong> powinna zapewniać odpowiednią ilość substancji odżywczych dziecku oraz jej samej. Odżywianie nie powinno być obarczone zbyt wieloma zakazami, które będą powodować stres oraz zniechęcać do karmienia piersią. W okresie laktacji można spożywać prawie wszystko, pamiętając przy tym o obserwacji dziecka. Pokarm spożywany przez matkę trafia do przewodu pokarmowego dziecka w ciągu 24-48 godzin, a zatem analiza jadłospisu pod kątem produktu, który zaszkodził niemowlęciu, powinna odnosić się do 2 dni wstecz. <br />Więcej o jadłospisie podczas karmienia piersią znajdziesz tutaj <a href="http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/zywienie-dzieci/karmienie-piersia/co-moge-jesc-podczas-karmienia-piersia" target="_blank">http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/zywienie-dzieci/karmienie-piersia/co-moge-jesc-podczas-karmienia-piersia</a>)</p> |