Pomidory

<p>Pomidory należą do rodziny psiankowatych. Podobnie jak ziemniak czy bakłażan. Mają bardzo dużą wartość odżywczą, a pod postacią r&oacute;żnego rodzaju przetwor&oacute;w wzbogacają i uzupełniają nasze posiłki przez całą zimę. Najcenniejszymi składnikami pomidor&oacute;w są prowitaminy A (karoteny) i witamina C oraz żelazo. Obecność kwas&oacute;w w pomidorach nie tylko podnosi smak tych owoc&oacute;w, ale chroni także przed zniszczeniem bardzo wrażliwą witaminę C. Kwasy i karoteny, sprawiają, że pomidory nie tylko surowe, ale nawet gotowane, duszone, pieczone lub przetworzone odpowiednimi metodami na przecier lub koncentrat, mają jeszcze wartość witaminową. Dlatego ich znaczenie w naszym żywieniu jest tak duże. W miesiącach zimy i przedwiośnia, gdy w naszych warunkach mamy mniejsze możliwości spożywania warzyw, grożą nam r&oacute;żne schorzenia powodowane brakiem witamin. Wtedy przetwory z pomidor&oacute;w stają się dla nas prawdziwym ratunkiem. Likopen, bo gł&oacute;wnie o niego chodzi, jest karotenoidem, takim jak &beta;-Karoten w marchewce. Są one przeciwutleniaczami , mając zdolność eliminacji wolnych rodnik&oacute;w z naszego organizmu czyli chronią go przed starzeniem i chorobami nowotworowymi. Likopen jest r&oacute;wnież bardzo pomocny przy profilaktyce i leczeniu chor&oacute;b układu krążenia ponieważ nie dopuszcza do tworzenia się blaszek miażdżycowych w naczyniach. Likopen, jak każdy karotenoid, rozpuszcza się w tłuszczach. Jest też naturalnym czerwonym barwnikiem i występuje w innych czerwonych owocach np. arbuzie dlatego możemy go też znaleźć w produktach spożywczych pod symbolem E160d. Wartość pomidor&oacute;w jest r&oacute;żna. Pomidory czerwone, dojrzale mają pełną wartość, zielone zaś są o wiele mniej cenne, a nawet mogą być szkodliwe. Im więcej było słońca w okresie dojrzewania pomidor&oacute;w, tym więcej posiadają one wartości. Najcenniejszymi odmianami są: Najwcześniejszy, Sława Nadrenii i Kiondine Red. Pomidory powinny pozostawać na krzakach do chwili, gdy staną się całkiem czerwone, ale są jeszcze jędrne. Zerwane wcześniej nie osiągają pełnej wartości, bowiem światło słoneczne jest koniecznym warunkiem powstawania witaminy C i karoten&oacute;w.</p>