Serowe przyjęcie – pomysł na niebanalną imprezę

<p><strong>Domowe przyjęcie połączone z degustacją ser&oacute;w to wyśmienity pomysł na spędzenie wieczoru w gronie rodziny lub przyjaci&oacute;ł. Oto kilka wskaz&oacute;wek, kt&oacute;re pomogą Ci wyczarować tę wyjątkową ucztę.</strong><br />
Jedzenie ser&oacute;w to coś więcej niż zaspokajanie głodu. To prawdziwa przyjemność i możliwość rozkoszowania się bogatym bukietem smakowym poszczeg&oacute;lnych gatunk&oacute;w. Jeśli na co dzień bez głębszego zastanowienia dodajesz sery do kanapek, sałatek czy zapiekanek, skuś się na zorganizowanie w domu serowego przyjęcia. To świetny spos&oacute;b na odkrycie nowych rodzaj&oacute;w, docenienie ich niezwykłych walor&oacute;w oraz znalezienie swojego faworyta. Serowa uczta jest także oryginalnym pomysłem na domową imprezę. Francuskie piosenki w tle, a na stole, opr&oacute;cz świeżych kwiat&oacute;w, same wykwintne przysmaki. Jak zaserwować sery w profesjonalny spos&oacute;b?<br />
Planując poczęstunek, postaw na kilka gatunk&oacute;w sera &ndash; nie mniej niż trzy, ale też nie więcej niż 6. Większa ilość nie pozwoli w pełni docenić walor&oacute;w smakowych każdego z nich. Postaraj się uwzględnić sery rzadko wybierane na co dzień lub zupełnie obce Twoim kubkom smakowym, np. kremowy serek dekorowany rumem i orzechami, idealny w połączeniu z krakersami, pomarańczą albo jabłkiem. Pr&oacute;bowałaś? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości.<br />
Na serowej desce powinny znaleźć się zar&oacute;wno sery delikatne i miękkie (w tym wyśmienity Creamy White), jak i twarde, o bardziej wyrazistym smaku, a także pleśniowe, jak <strong>Danish Blue</strong>. Degustację należy rozpocząć od gatunk&oacute;w najłagodniejszych do najtwardszych i najbardziej aromatycznych. Warto pamiętać o odpowiednim sposobie krojenia - sery okrągłe i tr&oacute;jkątne kroimy jak tort, natomiast sery podłużne - w plastry o grubości około 1 cm. Z kolei małe serki kremowe dekorowane, np. <a href="http://www.castellocheese.com/pl-pl/nasze-sery/castello--serek-kremowy-dekorowany-ananas/" onclick="window.open(this.href, '', 'resizable=no,status=no,location=no,toolbar=no,menubar=no,fullscreen=no,scrollbars=no,dependent=no'); return false;">ananasem</a> lub <a href="http://www.castellocheese.com/pl-pl/nasze-sery/castello-serek-kremowy-dekorowany-pomidory-i-bazylia-/" onclick="window.open(this.href, '', 'resizable=no,status=no,location=no,toolbar=no,menubar=no,fullscreen=no,scrollbars=no,dependent=no'); return false;">suszonymi pomidorami i bazylią</a>, wystarczy przeciąć na poł&oacute;wki lub na ćwiartki. Wszystkie serowe przysmaki należy ułożyć na dużej drewnianej desce lub kilku mniejszych.<br />
W jakim towarzystwie najlepiej czują się sery? Aromatyczna bagietka z chrupiącą sk&oacute;rką będzie idealna, podobnie jak słone krakersy. Ponadto tradycyjnym dodatkiem są owoce suszone i świeże: winogrona, gruszki, jabłka. Przegryzanie ich pomiędzy smakowaniem kolejnych gatunk&oacute;w oczyszcza kubki smakowe, podobnie jak popijanie wody. Z serami świetnie komponują się także: oliwki, prażone orzechy, dżemy i pokrojone warzywa, np. pomidory, papryka, og&oacute;rki, sałaty.<br />
Podczas serowego przyjęcia wypada zaserwować dobre wino, gdyż niekt&oacute;re gatunki tego trunku idealnie wydobywają walory smakowe ser&oacute;w. Jeśli zamierzasz podać tylko jeden rodzaj wina, wybierz czerwone wytrawne lub p&oacute;łwytrawne. Nie wszyscy za winem przepadają, ale to daje tylko kolejne pole do eksperyment&oacute;w. Niekt&oacute;re sery, np. niebieski Creamy Blue, uwielbiają towarzystwo goryczkowego piwa. Co z kawą? Ot&oacute;ż należy ją podać zawsze dopiero po degustacji, aby nie zaburzyła doznań smakowych.<br />
Tak wygląda przepis na udane przyjęcie z serami w roli gł&oacute;wnej. Aby odbyć cudowną podr&oacute;ż kulinarną, czasem nie trzeba nawet opuszczać ukochanych czterech kąt&oacute;w - wystarczy dobry pomysł i chęć spr&oacute;bowania czegoś nowego.</p>