Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Placek półkruchy ze śliwkami lub wiśniami

Podawać tego samego dnia zaraz po upieczeniu, bo ciasto nasiąkając so­kiem owoców wilgotnieje i staje się niesmaczne.

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • śliwka, 50 dag
  • proszek spulchniający, 0.75 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 3 łyżk.
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 9 dag
  • tłuszcz, 18 dag
  • mąka , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Śliwki opłukać, osuszyć ściereczką, każdą śliwkę nadkrajać na pół, wyjąć pestkę, każdą połowę nadkrajać wzdłuż na 2 części tak, aby wszystkie części pozostały jednak ze sobą u wierzchołka złączone (wiśnie wydrylować). Ciasto wywałkować, rozciągnąć na wysmarowanej blasze, posmarować białkiem; śliwki ułożyć na placku jedne koło drugich, rzędami, skórką ku górze, wciskając je nieco w ciasto (wiśniami posypać ciasto i przycisnąć je ręką), ciasto między śliwkami pokłuć widelcem, wstawić do piekarnika. Po upieczeniu pokrajać placek w prostokątne kawałki (około 16 sztuk), po­sypać cukrem w mączce. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650