Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Ciastka listkowane śmietanowe z poziomkami

Powierzchnię ciasta posmarować cieniutką warstwą nadzienia

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  • poziomka, 30 dag
  • białka, 8 szt.
  • woda, 0.5 szkl.
  • cukier, 50 dag
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 15 dag
  • jajka, 0.5 szt.
  • żółtka, 2 szt.
  • masło, 30 dag
  • mąka , 37 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto zarobić na noc i wynieść na zimno, jak podano wyżej. Następnego dnia ciasto wywałkować na placek 1/2 cm grubości, nadając mu kształt blachy, przenieść na wałku, rozłożyć na blasze aż do brzegów. Ciasto przed włożeniem do piekarnika posmarować zimną wodą i pokłuć, upiec w bardzo gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor (ok. 35 minut), jeżeli trzeba przed dopieczeniem, przykryć papierem, aby placek nie przypalił się. Sporządzić nadzienie: z cukru i wody ugotować bardzo gęsty perlący się syrop (III stopnia), dodając ocet. Ubić pianę, zaparzyć syropem, wlewając po l łyżce syropu, ubić na parze, gdy piana zgęstnieje, zdjąć ją z pary, dodać kwasek cytry­nowy i mieszając ostudzić, do piany dodać poziomki i zabarwić na jasnoróżowy kolor. Po upieczeniu ciasto przekrajać na pół w poprzek. Na jedną połowę nało­żyć nadzienie z piany, rozsmarować je, wyrównać aż powierzchnię powstanie gruba warstwa piany. Drugą połowę ciasta pokrajać ostrym nożem na kwadraciki 5X5 cm, szpachelką przenieść ostrożnie każdy kwadracik na placek z nadzieniem, nie mieszając ich kolejności układać ściśle jedne kawałki ciasta obok drugich tak, aby po ułożeniu w całości przykryły powierzchnię nadzienia. Powierzchnię ciasta posmarować cieniutką warstwą nadzienia, posypać poziomkami. Ostrym nożem pokrajać całe ciasto na ciastka, wkładając nóż w miejsca nadcięć wierzchniego placka, nóż po wyjęciu i przed powtórnym włożeniem za każdym razem otrzeć i zanurzyć w gorącej wodzie. Podzielone na kawałki ciasto ostrożnie przenieść szpachelką na półmisek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650