Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Szachownica

Dwukolorowe ciasto

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • wanilia, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • woda, 1 łyżk.
  • żółtka, 3 szt.
  • cukier puder, 10 dag
  • masło, 15 dag
  • mąka , 25 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem, dodać surowe żółtka i wodę, zarobić ciasto i podzielić je na połowę. Do jednej połowy dodać kakao, wyrobić w miseczce na jednolite ciasto. Wynieść ciasto do chłodnego pomieszczenia, aby stężało, gdyż inaczej są trudności w kształtowaniu. Ciasto jasne i ciemne wywałkować każde z osobna na prostokąty równejwielkości, 3/4 cm grubości; każdy prostokąt podzielić na 3 pasy jednakowej szerokości. Posmarować białkiem 2 pasy jasne i 2 ciemne, złożyć warstwy: a) spód jasny, środek ciemny, wierzch jasny, b) spód ciemny, środek jasny, wierzch ciemny. Złożone w warstwy ciasto lekko przycisnąć wałkiem, wynieść w chłodne miejsce do stężenia. Lekko piłując ostrym, cienkim nożem, pokrajać poskładane ciasto w paski grubości 3/4 cm. Paski smarować po przekroju białkiem, składać, zmieniając kolejność barw, po 5 pasków jeden na drugim (zastudzić). Krajać w ten sposób poskładane ciasto, piłując ostrym, cienkim nożem w kawałki 3/4 cm grubości, układać przekrojem na blasze i upiec w dobrze wygrzanym piekarniku tak, aby jasne ciasno miało kolor złoty (ok. 30 min.). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650