|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzygotować kapustę: kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głową wrzącej wody w dużym naczyniu i obgotować. Zdjąć z głowy 10 największych liści, w każdym liściu zmiażdżyć tłuczkiem gruby nerw liściowy. Sporządzić nadzienie: kaszę zważyć, zmierzyć i opłukać. Zagotować 3 razy tyle wody, ile było kaszy, dodać soli, włożyć kaszę i powoli ugotować ją dój miękkości. Cebulę pokrajać i lekko zrumienić. Mięso opłukać i zemleć. Miękką kaszę przestudzić, wymieszać z cebulą i surowym mięsem, dodać soli i pieprzu do smaku. Nadzienie podzielić na 10 części i nakładać je do liści kapusty (rozsmarowując). Gołąbki zwijać w grube wałki, zaczynając od nasady. Brzegi liści z boków, zawinąć do środka. Dno rondla wyłożyć warstwą liści i na tym ciasno układać gołąbki, zakończeniem liści pod spód, przekładając opłukanymi grzybami.(Z reszty kapusty po poszatkowaniu sporządzić zupę lub jarzynę). Gołąbki zalać wrzącą wodą, oprószyć solą, nakryć i powoli udusić na płycie lub w piekarniku. Jeżeli potrzeba, dodać trochę wody w czasie duszenia. Gdy gołąbki są już zupełnie miękkie, sporządzić sos zasmażany: mąkę lekko zrumienić na tłuszczu, rozprowadzić wywarem z kapusty, zagotować, soli i pieprzu do smaku (można też dodać powidełka pomidorowe) i sosem zalać gołąbki. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|