Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ziemniaki zapiekane po nelsońsku Ziemniaki zapiekane po nelsońsku.jpg
Ziemniaki zapiekane po nelsońsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Ziemniaki zapiekane po nelsońsku

Bardzo smaczne

Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • suszony grzyb, 3 dag
  • śmietana, 20 dag
  • mąka , 3 dag
  • cebula, 5 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • jajka, 4 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Sporządzić sos: grzyby umyć, opłukać, zalać wodą i ugotować. Grzyby odcisnąć z wywaru, zemleć. Zagotować wywar, wlać do wywaru śmietanę wymieszaną z mąką, dodać zmielone grzyby, soli i pieprzu do smaku, zagotować. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać; pokrajać krążki. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem. Dobrać odpowiednie ziemniaki, oczyścić, ugotować w skórce, odcedzić, obrać, pokrajać w krążki, oprószyć solą; podzielić je na trzy części. Posmarować rondel tłuszczem i ułożyć w nim trzema warstwami ziemniaki przekładając je jajami: smażoną cebulą i sosem. Powierzchnię oblać resztą sosu, zapiec w gorącym piekarniku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650