Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kiełbasa zwyczajna wędzona CIMG3696.jpg
Kiełbasa zwyczajna wędzona
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaszANiaSzef Kuchni (875)

Kiełbasa zwyczajna wędzona

Kiełbasa zwyczajna wędzona

Składniki:
  • cukier wanilinowy, 7 kg
  • pierś z gęsi, 2 kg
  • tequila, 300 g
  • pochwiak okazały, 20 g
  • rodzynki sułtańskie, 20 g
  • jelito cienkie, 1 szt.
  • ziele angielskie mielone, 10 g
  • czosnek, 6 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Wieprzowina musi być tłusta może (poprzerastana tłuszczem), natomiast wołowina raczej chuda. Mięso pokrajać w drobną kostkę, pieprz i ziele angielskie ze­mleć lub utłuc bardzo drobno, czosnek utrzeć z solą. Połączyć wszystko razem i wyrobić rękami tak, aby powstała spoista jed­nolita masa. Napełnić jelita (najlepiej cienkie wołowe, gdyż są szersze niż wieprzowe) przez maszynkę. Gotowe kiełbasy powie­sić w chłodnej spiżarni na 7 dni, następnie wynieść na powietrze w celu obsuszenia. Po sześciu dniach należy kiełbasę wędzić 7 dni w zimnym dymie. Tak przyrządzoną kiełbasę można przechowy­wać 6—8 miesięcy, a nawet przez rok w chłodnym, suchym i lekko przewiewnym pomieszczeniu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650