|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Kurczęta po polskuPodawać z młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią, zieloną sałatą ze śmietaną lub sałatką pomidorową. Składniki:
Sposób przygotowaniaKurczęta oskubać zanim ostygną. Wytrzeć otrębami, opłukać starannie. Odjąć nóżki, głowę, przeciąć w poprzek jamę brzuszną u dołu, wyjąćwnętrzności, oddzielić wątróbkę i żołądek. Kurczęta nasolić na godzinę przedpieczeniem. Sporządzić nadzienie: namoczyć bułkę w mleku, wycisnąć. Zemleć wątróbkę i bułkę. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku, dodać wątróbkę wraz z bułką, rozetrzeć, dodać soli, pieprzu i dużo zielonego koperku. Ubić pianę, wymieszać z nadzieniem; jeżeli trzeba, dodać tartą bułkę (gęstość ciasta biszkoptowego). Nadzieniem tym nadziać kurczęta, zaszyć. Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, nóżki podciągnąć w górę, nadciąć nieco skórę brzucha z każdego boku, założyć nóżki za skórę, opuścić je do normalnego położenia. W brytfannie rozgrzać tłuszcz z masłem, kurczęta ułożyć ciasno jedne koło drugich i polać tłuszczem, wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika. Piec 3/4—l godziny polewając sosem, sos skraplać wodą. Po upieczeniu przekrajać kurczęta na pół, złożyć w całość na długim półmisku, oblać częścią sosu, resztę podać w sosjerce. Półmisek przybrać zieloną sałatą. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|