Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Paprykarz z kury lub kurcząt

Podawać z ryżem na sypko

Składniki:
  • mąka , 2 dag
  • śmietana, 1 szkl.
  • papryka, 1 szczypta
  • tłuszcz, 4 dag
  • cebula, 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mielona papryka, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Kurę poprzedniego dnia oskubać, przechować w porcelanowym naczyniu. Jeżeli stara, pozostawić do skruszenia przez kilka dni, namoczyć w wodzie na 2 godziny przed duszeniem. Kurę wyjąć, odcisnąć z wody, pokrajać na części, natrzeć solą. Pokrajać cebulę. Rozgrzać tłuszcz, dodać paprykę, mięso obrumienić dość silnie, przełożyć do rondla, dodać cebulę, trochę wody, tłuszczu ze smażenia i dusić powoli i do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą; sos w czasie duszenia podrumienić uważając, aby się nie przypalił (skrapiać go wodą). Miękkie mięso wyjąć, sos podprawić śmietaną (posolić), zagotować wraz z mięsem; jeżeli potrzeba, zabarwić karmelem na złoty kolor. Podawać na okrągłym półmisku z ryżem na sypko, makaronem, kluseczkami półfrancuskimi i gotowanymi warzywami z masłem, a zwłaszcza z kala­fiorem, brukselką, fasolką szparagową, bulwami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650