Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Potrawka z podróbek

Podawać z kaszą perłową, ryżem.

Składniki:
  • koperek, 1 szt.
  • kasza jęczmienna , 25 dag
  • śmietana, 20 dag
  • mąka , 3 dag
  • masło, 3 dag
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • suszony grzyb, 1 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cebula, 5 dag
  • włoszczyzna, 15 dag
  • kasza perłowa, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Oczyszczone podróbki zalać l litrem wrzącej wody, dodać soli i umyte oraz opłukane grzyby i powoli gotować. Gdy mięso na wpół ugotowane, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, przyprawy i mięso ugotować na bardzo miękko. Przy samym końcu włożyć wątróbkę. Mięso odcedzić, żołądek, wątróbkę i grzyby pokrajać w paski, skrzydełka porąbać w poprzek na 3 kawałki, nóżki oskrobać z mięsa, kości odrzucić. Z masła (lub tłuszczu z drobiu) i mąki zrobić jasną zasmażkę, sos rozpro­wadzić rosołem, zagotować, do sosu włożyć pokrajane mięso, wymieszać; jeżeli potrzeba, dosolić, zagotować; przed wydaniem wymieszać ze śmietaną. Kaszę lub ryż zważyć, wypłukać; zagotować wodę, dając jej 2 razy tyle ile kaszy, dodać soli i zebranego z wywaru tłuszczu z drobiu. Kaszę wsypać nawrzącą wodę i gotować powoli. Gdy wszystka woda wsiąknie, kaszę wstawić do piekarnika i wypiec; kaszę nastawić, gdy mięso na pół ugotowane. Wypieczoną kaszę wyłożyć na brzegi okrągłego, wygrzanego półmiska, po­sypać koperkiem, w środek włożyć mięso z sosem i zaraz podawać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650