Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety wieprzowe

Mniam mniam

Składniki:
  • smalec, 5 dag
  • mąka , 2 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • schab , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Schab opłukać, odrąbać część kostek żebrowych, pozostawiając przy mięsie kostki długości 4 cm, odjąć z powierzchni zbędny tłuszcz, pozostawiając „kołnierz" l cm grubości. Odcinać każdy kotlet z kostką (tylko z grubego schabu wycinać jeden kotlet z kostką i jeden bez kostki); kotlety kolejno odrąbać od kości kręgosłupa i odłożyć. Przy każdym kotlecie oczyścić kostkę żebrową uważając, aby jej nie ode­rwać od mięsa. Mięso zbić lekko tłuczkiem z jednej strony, ukształtować gruszkowate kot­lety płytko nadcinając w kilku, miejscach na obwodzie, aby mięso nie deformowało się przy smażeniu. Tuż przed smażeniem mięso oprószyć pieprzem, solą i mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kotlety osmażyć na rumiano, dosmażyć na brzegu kuchni. Podawać z ziemniakami i masłem szczypiorkowym, chrzanowym, surówką liściastą, pomidorową, mizerią lub kalafiorem, brukselką i gotowanymi wa­rzywami z masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650